Saturday, March 14, 2009

Kuih Koci

Lepas juga kempunan nak makan kuih koci (yang bungkusannya tersengih-sengih terjojol gitu....ekekeke.)
Resepi adalah sumbangan Kak Liza yang dikutip dari forum Cari. Cari kak blog masak kak liza takde lah pulak entry pasal kuih koci ni...Jadi kita C n P je la kat sini..



Kueh koci [hanieliza]


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut putih atau hitam
3/4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya
Minyak secukupnya

Bahan untuk inti:
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah atau gula kabung
1/4 cawan air
1 helai daun pandan [simpulkan]

Cara:
1. Campurkan tepung pulut dan garam secukup rasa.
2. Daun pisang dipotong empat segi dan disapukan dengan sedikit minyak. 3. Ambil sejemput adunan dan letakkan di atas daun pisang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Leperkan bahagian tengah dan masukkan inti di dalamnya dan tutup semula.
5. Bungkus adunan ini seperti nasi lemak dan lakukan sehingga selesai kesemuanya.
6. Panaskan kukusan dan kukuslah sehingga masak anggaran 30 minit.
7. Bila telah masak, sejukkan barulah dihidangkan.



Kita tambah sikit jer jumlah santan (tak sampai 1 cawan) sebab kita suka tekstur yang lembik2 gitu..Puas hati rasanya dapat makan kuih ni..seniri bikin, suka hati kita kita lah kan nak letak inti banyak mana.nak gentel besar mana kan....sebaik jer angkat keluar dari kukusan..kita makan sampai 3 biji sorang2 ...bals dendam




Friday, March 13, 2009

Vanilla Sponge Cake

Hehehe..ini kes nak menghabiskan belen icing yang seciput tu...apalagi...nak deko lelebih tak pandai, icing pulak memang sikit sangat. Nak kasi smooth icing tu lama bebenor le pulak nak buat...jadi..kengkunun nak ler wat ala2 abstrak..main calit2 sana sikit sini sikit...rasa mcm tak menjadi jer..ekekeke...layann jer...bawak gi rumah biras masa makan2 malam Maulidur Rasul tu nasib baik habis jugak walaupun rupa parasnya tak semenggah...



Guna sponge mix dari kedai bakery supplier saja. Ikut resepi Basic Sponge Cake dari internet.Walaupun kedai tu ada berikan resepi untuk buat kek sponge ni(penah follow resepi tu tapi kek jadi keras kat bahagian bawah), Resepi basic tu lebih menepati citarasa sebab ia memang naik gebus jer. So..lepas 2 kali try memang ok jer kek, kita stick to basic sponge cake resepi tu saja lah..senang kerja..

Gambar kek dah dipotong tak sempat nak ambil sbb sebok buat benda lain, bila teringat kek tu dah tinggal sikit bebenor....potong stim jer kan...ekekeke

Kek: Vanilla Sponge Cake
Filling: Bluberry filling
Frosting : Buttercream

Saturday, March 7, 2009

Carrot Cake

Orang lain berkebun atas tanah, kita berkebun dalam peti ais..hik hik hik. Dah lama dah beli carrot (shhh..rasa2 masa CNY hari tu). Guna sikit je, lepas tu lupa terus kat dia..semalam masa godek2 esbok....astaghfirullah....banyak lagi weh baki carrot, siap dah bertunas sehat dlm plastik...ligat le kepala mikior nak buat apa kat carrot tu.


Teringat kat komen kawan2 kata kek carrot Puan Rosita sedap.. Kita pun teruja nak mencuba Resepi Carrot Cake yang Kak Ros tulis dalam blog dia. Senang pun senang juga nak membuatnya. Cumanya kita tak buat lah cream cheese frosting tu sebab satu pekan Pasir Mas ni ronda cari cream cheese..nan ado. Terpaksalah kita mencari alternatif lain nak menambahkan thrill makan carrot cake ni.
Jumpa alternatif frosting carrot cake ni kat Baking Bites . Memang sedap Orange Glaze ni..My personal opinion...lebih sedap dari cream cheese frosting. Rasa oren yang tangy tu..aduhai...Murah pun ia juga. Zaman ekonomi suram dan mendung ni..orange glaze ni lebih sesuai..ahaks. Kita tak guna pun orang juice, hanya letakkan sesudu teh orange oil/essence...memang cover la rasa cinnamon powder yang kita tak berapa suka tu..Kena kurangkan sukatan gula aising tu dari 1 cawan ke 3/4 cawan...manis meleting...( tapi orang sini tak kisah manis gitu..ekekeke)


Tinggal banyak ni saja carrot cake. Selebihnya dah selamat buat membalas bekas mangkuk tingkat kakak ipar (punyalah lama ku perap bekas2 iteww) dan sepotong kasi kat jiran.Nasib juga ada carrot ni walaupun dah bertunas berakar bagai...amin.Macam tau2 jer carrot tu cukup2 jer utk resepi ni..



Wednesday, March 4, 2009

Donut Kentang

TER..geram nengok ahkak Lindt nyer Donut Suria, kita pun sebok ler nak meniru..Jadi, kayuh pelan2 masuk le laman sesawang( ahakss) ahlul masakan siber...terstop kat blog MamaFami.

Kita pun cuba resepi donut berkentang kat situ sebab ada baca review yg best pasal resepi donut ni..
Apa lagi...berkayuh ler makcik membuat donut.. hari dah malam pun tak pe..janji dapat makan donut..kan..




Verdict....memang best resepi ni..cepat dan menghasilkan donut yang lembut dan gebus...walaupun dah sejuk..Tak manis sangat dan tak berminyak juga..makcik happy!. Yang penting.....rasa lembut,kelihatan lembut ..memang lembut..hikss.