Tuesday, February 15, 2011

Seafood Noodle Soup..

Payah jugak nak menterjemah nama makanan ni ye... Seafood Noodle Soup kalau diterjemahkan menjadi Mee Sup Makanan laut..owhhh..sangatlah tidak catchy bunyinya..Takpe..guna lah nama omputih ni kan..nak catchy matchy kunun kan...



Ini pun salah satu makanan permintaan mak bila tak tau nak makan apa..Bila dah bosan asyik makan bubur nasi jer, kalau tanya mesti mak akan mintak masakkan dia koay teow sup ni. Alasannya sebab lembut, berkuah, senang nak telan.Dan setiap kali tanya sedap ke tak, boleh makan ke tak..jawapan yang sama mak bagi..sedap..boleh bukak kedai dah ni. Dalam sakit pun mak masih boleh menghiburkan hati orang lain, hatinya sendiri tiada siapa yang tahu...

Resepi ni tak kutip dari siapa2, Masa nak masak tu, berdoa je..nak jadi ,jadilah. Takmau jadi..nasiblah.

Bahan2:
Untuk menumis
4 ulas bawang putih yang ditumbuk bersama satu sudu besar lada hitam.

Untuk Isi perut atau condimentnya

Udang basah ikut suka banyak mana. (I used 1/2 kg jer ) Suka masak dgn kepala dia sekali sebab nakkan warna merah dari kulitnya tu..
Mee kuning/ koay teow / bihun
Sawi sepokok
Sotong ball, fish ball,crab ball...whatever ball you can find dalam petiais..rembat jer ( I used fish ball jer sebab malas nak beli yang lenlain tu..hehehe )
Hiasan ikut suka. In my case..hanya suka letak bawang goreng dan cili kicap yang meletop pedasnye..

Bahan2 cili kicap..segenggam cili padi dikisar bersama 1/2cawan kicap pekat manis. Letak sikit garam.

Cara membuat..
Tumiskan bawang putih dan lada hitam sampai garing. Masukkan udang. Masa ni tumisan akan menjadi warna merah sikit. Biar sekejap.Masukkan air. Sukatan air pun ikut suka sebab masak cara campak2 ni..faham2 saja lah kan. Ikut kesesuaian masing2. Saya letak lebih kurang 1 liter. Kalau tak cukup tambah lagi.

Bila dah mendidih, baru masukkan all the balls. Akhir sekali masukkan sayur sawi tadi. Perasakan dengan garam dan gula. (psstt..kalau letak serbu Knorr Pasti Sedap tu lagi beshh)

Bila nak makan, masukkan mee dalam mangkuk bersama2 dengan garnishing tadi dan sendukkan kuah. Jangan lupa cili kicap ye.


Satu lagi , terkilan sebab tak dapat tunaikan..mak suka makan Char Koay Teow yang selalu anak sedara belikan untuk dia bila tak mau makan nasi. Koay Teow yang basah dan banyak udang.. Ada satu hari tu lepas dah makan keoy teow sup ni, mak tanya..kau tak pandai ke buat char koay teow tu..banyak benda kau dah pandai buat, belajar lah buat yang tu, mak nak rasa.Tak terjawab masa tu sebab hati tak de nak masak macam2. Sibuk melawan perasaan gundah gulana...

InsyaAllah, akan ku cari resepi memasak Char Koay Teow kesukaan mak tu..

No comments: