Disebabkan kekeringan idea nak masak apa untuk dinner 2 hari lepas, kita pun TERingat nak tiru idea makanan masa dinner - Tom Yam Campur dan Chicken Sweet sour di New Horizon Garden Restaurant tempoh hari. Tambahan pulak hari hujan,sejuk je suasana..dapat makan tomyam panas2 tentu sedap kan..
Selama hidup dikandung badan nih..tak penah pun buat tomyam yang keruh dan merah je warnanya. Kita suka yg clear sup saja. Pernah cuba makan beberapa kali tapi tak boleh nak jatuh cinta..Disebabkan DH request nak makan tomyam keruh..TERpaksalah berusaha lebih sikit nak buat tomyam kali ini..Berusaha lebih tu dalam ertikata..main belasah tumis sikit bawang putih lengkuas dan lada merah yg ditumbuk...Sebelum taruh sayur2an. kuah memang keruh. Bila dah letak sayur..'tiba-tiba' jadi jernih lah pulak...Takper..takper..nasib baik rasa dia masih menten rasa tomyam..Takderlah terencat sangat perasaan..ekekeke
Alang2 dah meniru tu kan..kita tirulah sekali style chicken sweet sour restoran tu . Hanya menggunakan chicken fillet yang disalut tepung ( ala-ala butterfly prawn kaedahnya). Sos sweet sour tu ikut suka hati sendiri je nak letak sos apa yg nampak kat dapur .sos tiram.sos cili dan sos tomato. A dash of black pepper n white pepper. Letak sikit green capsicum . nak kasi pedas sikit..letak hirisan cili padi. Oh ya..kalau gravy cair, tambah sikit campuran tepung jagung..Wallah...sedap..
No comments:
Post a Comment