Saturday, November 29, 2008

Kari Udang




Salah satu juadah kegemaran family ialah Kari Udang.. Dulu2..masa baru kawin, hanya tau buat Masak Lemak Cili api atau sambal tumis saja kalau beli udang kat pasar. Yang lain2 pesen...tarak tau bikin. Semenjak menetap di Penang dahulu kala, TERbelajar buat Kari Udang pulak. Rata2nya, orag Penang akan masak kari ..jadi apa salahnya belajar kan...


Bila dah buat tu..tetiba jadi kesukaan lah pulak. Cara kita masak lauk ini ada sedikit perbezaan dgn orang utara masak. Depa masak style rebus rempah2 semua dulu..Last sekali baru tumiskan bawang..Tumis darat istilahnya. Kita masak sytle short cut malas..hehehe. Sama macam masak kari ikan dan ayam. Tiada letak rempah tambahan macam jintan apa semua tu..Tumis dalam laut gitu... hikhikhik..

Bawang putih, bawang merah, daun kari, cili merah..ditumis sehingga agak garing, baru letakkan pes kari. dah pecah minyak..baru masukkan santan cair sedikit. Biar mendidih. Lepas tu baru masukkan santan pekat . Juga udang. Agak2 udang dah masak, letakkan bahan sayuran kalau ada.. Kita suka letak timun sebab...orang sini suka letak timun dalam gulai. Lain baunya kalau letak timun ni...stim je mata kalau ambil bau dia..wakakakaka



Psssttt.... Udang ni kegemaran Mimi juga...tak boleh tipu dia. Paling tidak dia mesti cukai 5 ekor. Silap2..dia makan semuanya kalau tak kena ketuk kepala dgn anak...

No comments: