Monday, May 2, 2011

Butter Prawn

As-Salam

Setelah puas mencari resepi dan teknik membuatnya, jumpa juga akhirnya..kat SINI

Resepi nya tak susah pun..sangat simple bahan2 nya udang , minyak masak, butter,kuning telur, daun kari. Tapi yang tak simple ialah teknik menjadikan juraian telur tu..letih juga nak kacau2 tu kan . Tapi kalau ikut resepi betul2 mesti menjadi..

Meh nak CnP..mana lah tau kan..esok2 web tu dah takde..backup ada lagi ni ha..ekekeke.

Bahan-bahan
5 ekor udang sderhana
1 cawan minyak masak
1 cawan butter
4 – 5biji kuning telur
Daun Kari

Cara-cara
1. Gaul udang bersama sedikit garam kemudian goreng separuh masak.
2. Panaskan minyak dalam kuali hingga betul2 panas kemudian masukkan butter.
3. Biar butter cair dan tutup api.
4. Tuang telur kedalam jaring / acuan roti jala dan goyang2kan mcm buat roti jala tu..
5. Sambil tu telur dikacau menggunakan chopstick laju2 supaya tidak melekat.
6. Masuk udang dan masuk daun kari.Angkat menggunakan penapis.

Yang ni le hasilnye....




Yang ni ada sikit tak ikut..resepi kata kuning telor tapi sebab sayang nak buang putih telor tu sebab dah tak de plan nak buat benda lain dengannya, guna jugalah. Result..juraian telur tu tak garing /crunchy sangat...Morale of the story...tu ler..jangan degil..heheheh.Tak pe..lain kali cuba lagi..

No comments: