Saturday, March 14, 2009

Kuih Koci

Lepas juga kempunan nak makan kuih koci (yang bungkusannya tersengih-sengih terjojol gitu....ekekeke.)
Resepi adalah sumbangan Kak Liza yang dikutip dari forum Cari. Cari kak blog masak kak liza takde lah pulak entry pasal kuih koci ni...Jadi kita C n P je la kat sini..



Kueh koci [hanieliza]


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut putih atau hitam
3/4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya
Minyak secukupnya

Bahan untuk inti:
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah atau gula kabung
1/4 cawan air
1 helai daun pandan [simpulkan]

Cara:
1. Campurkan tepung pulut dan garam secukup rasa.
2. Daun pisang dipotong empat segi dan disapukan dengan sedikit minyak. 3. Ambil sejemput adunan dan letakkan di atas daun pisang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Leperkan bahagian tengah dan masukkan inti di dalamnya dan tutup semula.
5. Bungkus adunan ini seperti nasi lemak dan lakukan sehingga selesai kesemuanya.
6. Panaskan kukusan dan kukuslah sehingga masak anggaran 30 minit.
7. Bila telah masak, sejukkan barulah dihidangkan.



Kita tambah sikit jer jumlah santan (tak sampai 1 cawan) sebab kita suka tekstur yang lembik2 gitu..Puas hati rasanya dapat makan kuih ni..seniri bikin, suka hati kita kita lah kan nak letak inti banyak mana.nak gentel besar mana kan....sebaik jer angkat keluar dari kukusan..kita makan sampai 3 biji sorang2 ...bals dendam




No comments: