Friday, March 13, 2009

Vanilla Sponge Cake

Hehehe..ini kes nak menghabiskan belen icing yang seciput tu...apalagi...nak deko lelebih tak pandai, icing pulak memang sikit sangat. Nak kasi smooth icing tu lama bebenor le pulak nak buat...jadi..kengkunun nak ler wat ala2 abstrak..main calit2 sana sikit sini sikit...rasa mcm tak menjadi jer..ekekeke...layann jer...bawak gi rumah biras masa makan2 malam Maulidur Rasul tu nasib baik habis jugak walaupun rupa parasnya tak semenggah...



Guna sponge mix dari kedai bakery supplier saja. Ikut resepi Basic Sponge Cake dari internet.Walaupun kedai tu ada berikan resepi untuk buat kek sponge ni(penah follow resepi tu tapi kek jadi keras kat bahagian bawah), Resepi basic tu lebih menepati citarasa sebab ia memang naik gebus jer. So..lepas 2 kali try memang ok jer kek, kita stick to basic sponge cake resepi tu saja lah..senang kerja..

Gambar kek dah dipotong tak sempat nak ambil sbb sebok buat benda lain, bila teringat kek tu dah tinggal sikit bebenor....potong stim jer kan...ekekeke

Kek: Vanilla Sponge Cake
Filling: Bluberry filling
Frosting : Buttercream

1 comment:

izanpyus said...

Salam... Izan jumpa blog nie masa surf camner nak guna sponge mix yang baru beli tu... Bley tak bagi tahu resipi basic kek span tu ek? Takde la plak tulis kat plastik sponge mix nie..huhu... :D