Monday, April 18, 2011

Chocolate Chip Cookies

Sambil2 buat apam..sambil2 buat cookies..
Terpikat tngk gambar cookies ni kat blog Rima selepas membaca promosi dari Mat Gebu

Pertama kali buat


Ada dua benda terlupa nak folo..satu..terlupa nak beat the eggs at least 2 hours before. Satu lagi..TERlupa nak letak coffee oil walaupun botolnya dah diletakkan depan mata. Tak bubuh kekacang sebab malas dan juga tak berapa suka. But..seriously..sedap jugak. Buat chewy chewy sikit..wallah..makan masa panas2 lagi sedap..

Seminggu kemudian, bila stok dah habis buat lagi sekali..


This time around walaupun letak coffee oil, masih jugak terlupa nak beat the eggs in advance..kena tunggu juga lah dalam sejam lebih baru mulakan proses..Cuba nak cari the difference kan.. Still no kekacang sebab dah letak ground almond kan dalam tu..nanti syok2 makan cookies, jerawat pulak berlumba2 tumbuh..hehehehe

Yang ni turn out memang sedap. rapuh dan ada rasa cofee. Since I gatal2 letak 2 suduteh maka rasa cofee tu menyerlah juga lah. Next time 1 sdteh dah memadai. I still prefer makan suam2 gitu tapi ye lah kan..takkan nak perabih satu batch tu sekali hadap kan..melampau tu..

memang betul kata RIma..this one is a keeper..

Note: Masa menyukat , pastikan nestum /oats dah dikisar dahulu..baru betul propotionnya.

1 comment:

schakeyra said...

mana dapat coffe oil yer... gitau Kirah~~