Sunday, April 17, 2011

Chilli Crab

As- Salam...
Dah tak ingat bila buat ni..ada dah dlm sebulan lepas agaknya. Memang dah lama mengaruk dgn hb nak makan ketam.. Masa tu kan musim hujan,musim laut bergelora, angin kencang. Tsunami dan gempa Bumi kat Jepun nun. Nelayan tak banyak ke laut. Kalau ada pun ketam..memang mahal giler. Rezeki kot petang tu, hb singgah pasar lepas balik kerja.PAkcik jual ketam dah nak tutup kedai.dia kesian dgn pakcik tu nak balik dah..Dapatlah seploh hengget 6 ekor..penghabisan stok kekdahnya. Walaupun dah tak berapa freah..tapi boleh lah kan..buat lepas kempunan..

..

Resepi main hentam je..tapi masa blogwalking tuhari, nampak CMG letak daun kari dalam chilli crabs dia..Sedap jugak eh.

Bahan2 nya
ketam 3 ekor - bersihkan dan belah 2
3 atau 4 ulas bwp putih
1 labu bwg besar (tak pakai bwg merah dah skrg..mahal giler)
sedikit halia
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sambal tumis nasi lemak (belen buat nasi lemak ntah bila tah..hehehe)
1 biji telor
garam , gula secukupnya
2 tangkai daun kari.

Cara:

Tumis bawang putih dan bawang besar sampai garing. Masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai pecah minyak,
Masukkan sambal tumis dan biarkan sekejap. Agak2 dah masak betul sambalnya, masukkan ketam. Biar sampai ketam masak dan bertukar warna kemerah2an.Kalau rasa kering sangat,takut ketam tak masak tambah sedikit air Pukul telor dan tuangkan dlm kuali. Biar sekejap sampai telor hampir mengeras kemudian baru dikacau2...ala2 mcm telor ketam..Rasakan garam dan gulanya..It shud be pedas dan sedikit manis.
Taburkan daun kari dan tutup api


Nota:
Boleh juga letakkan udang kering utk up-kan rasa ketam. In this case, saya tak letak sebab dalam sambal tumis nasi lemak tu dah ada udang kering(atau belacan)..memadailah.




No comments: