Monday, December 15, 2008

Chocolate Banana Cake









Kita buat 2 biji kek masa aidil adha baru2 ni.. Sebab kita geram tengok gambar Chocolate Banana Cake kat FP AmalHayati tu lah. Hari tu masa makan Choc Banana Cake kat SR tu, rasa macam tak puas hati jugak sebab rasa macam pahit sket. Jadi masa bloghopping ..TERserempak dgn resepi Choc Banana ni..wah..ini sudah bagus...











Untuk kek ini, kita tak main shortcut dgn sponge keknya..Kita follow sebiji2. Mula2 masa rasa sponge kek tu rasa macam tawar sket. Susah hati jugak kot2 tak reti sukat bahan2..ekekeke.Lepas kek masak, kita pun pergilah berfoya2 makan2 kat rumah abang ipar lah, adik iparlah. Sedangkan pisang pun belum beli lagi, whipped cream pun dah sold out kat the one and only supermarket kat sini. Musim2 raya ni..banyak benda tak dapat nak dibeli..dasat!dasat!


Bila dah jumpa pisang, whipped cream lah pulak tak ada. Nak ke TESCO, Kota Bharu, jammed separuh mati dibuatnya...Tangguh lagi..Kesudahannya pesan kat anak saudara yang dok kat KB tu mintak tolong belikan cream masa dia nak datang menziarah. yang kelakarnya, dia bagitau..hanya ada kotak kecil je..yang lain2 semua sudah liao...Lagi sekali..dasat!dasat!


Kalau ikut resepi asal. ada guna dairy and non dairy whipped cream. mintak maaflah, kita TERpaksa derhaka..semuanya pakai dairy je ( ke non dairy??). Disebabkan 2 hari tersadai, pisang kita beli pun makin susut jumlahnya. Ada je tangan2 tak reti bahasa tu kuti pisang kita..Tak dapeklah nak potong pisang tu tebal2 letak atas lapisan..limited edition lagik..


Tapi kan..end result dia..memang worth the wait and the try lah..wa cakap lu..memang marvelous. Setiap orang yang merasa makan kek ni , puji ..sedap sangat...Kita yang pertama sekali potong kek dan merasa kek ni pun puji diri sendiri..Ya ampun..memang sedap banget!! Thank you AmalHayati dan penyumbang resepi ni (Inasally). Memang boleh jadi kek wajib di hari raya..

Ni tengah berkira2 nak buat sekali lagi..tapi kena tunggu dulu..stok whipped cream yang jauh nak didapatkan..telah mematahkan semangatku..rileks..rileks...


2 comments:

Kmal said...

Aduh..tersedak2 nama kmal disebut dlm blog ni..kmalpun ambik resepi dari kak roylazim dgn inasaly...tapi berbaloi betul kalu dapat buat betul2 mousse dia..dan letak pisang banyak2 memang sedap..sebab tu kmal suka sangat buat kek ni..dan satu lagi cuba buat guna sponge kek dari fp kmal..basic sponge kek dari nina..nanti choc banana tu akan lebih lembut dan gebu...cuba le.

Pinchesska said...

salam kmal...

mesti kena try resepi nina tu sbb tgnk kek kmal punyalah gebu..tinggi ,lapisan mousse pun tebal ...tak tahan gudaan woo..

tqvm kmal for visiting..muahss