Friday, December 5, 2008

Mee Sup Bebola Ikan




Rasanya buat hidangan Mee Sup Bebola Ikan ni hari Isnin lepas, waktu hujan lebat yang teramat sangat.. Sejuk menggigil2 ..Sudah banyak kali buat, gambar pun dah pernah letak di blog yang satu lagi tu, tetapi selalunya menggunakan bihun . Kali ni mahu mencuba kelainan..gunakan mee kuning pulak. Bahan2 taburan pun ikut apa yang ada kat rumah saja..saperlah pulak yang rajin nak ke pasar beli bahan2 masa hujan lebat kan..tambah pulak harga barang dijamin naik masa tu..saja cari pasal sakitkan hati sendiri kan..ekekeek


Resepi adalah di timba(lagi!!) dari forum Cari yang disumbangkan oleh long US . Resepinyer kopipes sajalah..


FISH BALL NOODLE SOUP

300 gm rice vermicelli
water
10 cups chicken stock
1/4 cup anchovies- wash and cleaned
4 tbsp preserved radish
1 tsp white pepper
30 fish ball

4 tbsp light soya sauce]
chilli sliced thinly ] combined


garnish

1 stalk spring onions chopped
2 fish cakes, sliced
few strips of fried beancurd
ini long tambah..sawi, sotong ball apa2 suka.


1. soak the rice vermicelli in cold water. scald well and drain. ( ini long rebus kejap ngan air panas)
2. put the chicken stock, anchovies, preserved radish and pepper in a large pot and bring the mixture to the boil then let it simmer for 20 minutes.
add water when necessary (yg ni long tambahkan bawang putih dan halia pas tu tapis dapat kuah yg jernih)
3. drop the fish balls into the soup and continue to simmer till the fish balls float
4. dish out the vermicelli into individual bowls.
add the garnish and pour the hot soup over the vermicelli.
makan ngan cili + kicap.....



Kita buat mee ni ada alteration sikit, Kita tak letak 10 cawan stok ayam tu sebab ikan bilis yang direbus tu dah jadi stok ikan bilis dah..so..gunakan yang tu sajalah. Kalau nak letak pun, satu kiub stok ayam Knorr pun dah memadai.

Preserved radish tu..kita gunakan lobak asin saja. Cincang halus2 rebus sekali dgn ikan bilis kemudian tapis. Apapun..bila dah letak cili kicap tu kan...tak ingat dah berapa byk letak stok ayam pun..yang warna hitam dan pedas berdesing tu jugaklah yang menjadi pojaan hatiku..ekekek


No comments: