Thursday, April 2, 2009

Ayam Percik dan Ikan Percik

Hari Isnin dan Selasa baru2 ni (30 dan 31hb March) cuti umum kat sini. (Sultan Kelantan baik hati benor kasi rakyat jelata cuti sampai 2 hari..Daulat Tuanku..ekekeke)..Disebabkan takde buat aktiviti lain (panas terik sungguh- tak rela nak keluar rumah),jadi konon2 buatler aktiviti bakor ayam/ikan kat belakang rumah...







My anak bujang tu sejak pindah sini, gemar sungguh makan ayam percik style orang sini. Terpaksalah maknye belajor buat sendiri sebab..dia makan banyak..jadi..sendiri mau ingat ler kan..Anak makan ayam, parents dia makan ikan jer...hehehe...Mimi the black cat itupun suka ikan jugak..lalalala

Resepi tak kutip dari blog saper2, sendiri ikut suka hati,main campak2 jer...Bahan2 ..santan segar dlm 1/2 kg, bwg ptih,bwg merah,halia,serai,cili kering kisar dlm 1 sudu besar. Masak ler semuanya dlm periuk,atas api sederhana sampai dia jadi pekat dan pecah minyak..perasakan dgn garam dan gula...senang jer..Curah sikit atas ikan/ayam masa sedang dibakar..selebihnya curah bila dah hidang dalam pinggan. Kuah itu juga boleh jadi kuah makan dengan nasi...lagi senang kerja..tak payah masak lauk2 sampingan..Oh ya..kuah ni juga boleh jadi kuah nasi kerabu Kelantan..2 in 1 lagikk..

No comments: