Thursday, April 28, 2011

Ayam Negro

Salam...

Sometime dalam last week buat Ayam Masak Hitam @Ayam Negro ni(pssttt..tak sampai hati nak sebut Negro kuat2..nnt macam menghina lah pulak yer..heheheh). Kutip resepi dari 1001 Resepi. Sebabnya..ternostalgia kat lauk hitam nasi kandar Pulau Pinang.

Wah..bawang kalau guna sikit mmg tak cukup perasaan . Dalam resepi ni hanya guna 4 ketul besar (memang besau penumbuk) dan kicap dalam 1 cawan. Tapi kalau nak betul2 terasa sedapnya. I believe kena letak bawang banyak lagi..Hitam legam sungguh rupa paras. Gambar ketul2 ayam pun payah nak timbul..hahaha..melambangkan kehitaman yang Terlampau..

Then terbaca pulak kat blog Kjee ..dia tambah kulit kayu manis dsb Haish..ngapalah tak ingat nak letak sebelum ni..Takpe next time boleh try...baru ada rasa nasi kandar kot eh..

4 comments:

Maisya said...

tringat plak masa dok asrama dulu, setiap hari Jumaat kami dihidangkan lauk ayam yg hitam pekat berkilat macam ni...kami panggil Ayam Karbon...hi..hi...tapi sedap.

Pinchesska said...

Salam Maisya...

Ayam Karbon tu rasa cam lauk nasi kandar ke....Yang ni rasa cam ayam kicap lah kot..tapi klu letak rempah2 tu mesti ala2 lauk n.kandar rasanye..kena try sekali lagi. Yg ni hb kata x de rasa lauk nasi kandar pun..sedey..

Maisya said...

actually ayam karbon tu sebahagian dari set nasi ayam..rasanya manis sikit( mungkin guna madu sebab tu dia makan melekit sikit kuahnya)

Ni ada satu website utk segala jenis hidangan nasi kandar...mungkin boleh try: http://ms.wordpress.com/tag/resipi-nasi-kandar-asli/

Salwa said...

time kasih bagi idea :)