Monday, March 7, 2011

Ayam Masak Merah Madu

Buat masakan ni minggu lepas rasanya tapi punyalah liat nak menghapdet dan mengupload...

Resepi yang mudah dan ringkas. Tak banyak kerenah dan takde bahan2 selit ini sikit,selit tu sikit..clear cut nyer cooking...I loikee!


Terjumpa resepi ni masa merayau2 tak tentu hala kat blog kawan2..Lepas tu jumpa pulak dalam blog kawan ni. Kawan ni kemudian kata dia tiru dari blog kawan tu...bla bla bla..demikian ceriternye.

Resepinyer CnP jer lah. I believe tuan punya resepi memang dah lama izin..kalau idak, takkan dia tulis kat blog dia kan..idak gitu?

Ayam Masak Merah Madu
http://linrosly.blogspot.com/2011/02/ayam-masak-merah-madu.html


Bahan:-
1/2 ekor ayam ~ dipotong, gaul dgn garam dan serbuk kunyit
3 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1/2 in halia * (kesemua bahan * diblend halus)
3 sudu besar sos tomato @ boleh ganti dgn air asam jawa
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air
3 sudu besar madu
garam
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
minyak

Cara:-
Goreng ayam hingga masak tp jangan terlalu garing.
Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga garing dan masukkan bahan yg diblend.
Biarkan hingga garing dan masukkan sos tomato dan kicap.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan air.
Masak lagi hingga sedikit pekat dan masukkan madu dan sedikit garam.
Kacau hingga sebati dan masukkan ayam.
Kacau2, biar ayam sebati dgn rempah dan bila kuah hampir pekat masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan cili hijau.
Kacau2 sekejap dan padamkan api.
Hidangkan panas2.
Sedap dimakan dgn nasi putih maupun nasi yg berperisa spt nasi minyak, nasi tomato atau nasi serai dll..
Slmt mencuba :)

No comments: