Sunday, March 13, 2011

Rendang Ayam Mudah

As Salam.

Bila selalu masak di rumah, sampai satu ketika tak tahu atau takde idea dah nak masak apa..masa itu memang jammed la kepala..menung pun rasa macam tak releven je..
Bila dah puas ronda2 kat blog, ronda pulak kat notes FB friends. Macam2 boleh jumpa. Tertarik dengan entry Kjee ( Fauziah Samad) sebab dia kata Rendang Ala Kelantan. I'm married to a Kelantanese, they never serves us rendang..Kalau Kuzi, atau gulai tu memang trademark mereka lah kan.Tapi..assume atau bersangka buruk tak baik kan..why not give it a try...

So TERmasak le Rendang ayam ala kelantan ni .Mudah dan ringkas je sebenarnya


Kalau tahu lah , dari dulu lagi dah masak rendang sempoi ni. Sebabnya..dalam resepi asal, Kjee kata memang takde guna lengkuas..hanya bahan2 asas yg biasa untk buat rendang kan. Nak jadi senang lagi, daun kunyit pun tak letak sebab tak sampai hati nak caras daun kunyit kat belakang rumah yg ala2 bosan dah nak hidup tu..Letak daun limau purut je. Ada rasa rendang jugak. Tapi kalau letak daun kunyit probably lagi menyengat rasa dia..

Anyway its a good recipe.. My 1 cent..maybe dikata rendang ala kelantan sebab ia sepatutnya manis. Tambahan kalau dah lemak2 gitu..org kelantan jangan lah get offended pulak sebab makanan tradisi mereka bukan rendang tup2 ada pulak org kata rendang kelantan...dah kalau manis..mesti le dikaitkan dengan sebelah sinun ..ye tak..


Resepinyer..CnP dari NotesFB Fauziah Samad. Ada juga kat Blog Kjee

ayamnyer seekor yg sedang. agaknya about 1.5kg.
15 biji bawang merah kecik or about 5 biji bawang besar yg tak besar sgt.
bawang putih dlm 4 ulas. halia sebesar ibu jari. (tgklah ibu jari sapa. kalo ibu jari king kong, buhlah suku inci jer),
10 biji cili merah (tapi kjee tambah about 5 biji cili api and maybe 5 biji cili kering utk pedas.
resipi ori hanya cili merah). 2 helai daun kunyit diracik halus cam bunga rampai.
daun limau purut 3 helai, serai 2 jer cukup (heran ya tapi mmg tak de lengkuas).
santan dari 1 biji kelapa. tapi org sekarang guna santan dh perah kan so guna about 2 cwn santan pekat.
potong le ayam tu sesuka hati kita. blend semua bahan2 tadi. tumis sampai garing semua kecuali daun kunyit.
jgn lupa serai ketuk2kan. masukkan ayam. gaul sampai sebati ngan rempah dan biarkan ia sampai keluar air ayam.
make sure air ayam mesti keluar kalo tak mak kata x sedap.
lepas air ayam keluar, masukkan santan, daun limau purut, garam dan sikit jer gula tau.
terus masak sampai ikut suka. kalo suka berkuah, masak sampai ayam empok cukup.
kalo nk kering lama ler sikit. tapi memang sedap kalau ada kuah sikit.
itulah rendang ala kelantan arwah cik kerpon (nama manja mak saya).
tapi bila pikir balik, cam Thai Red Curry chicken lak kan. Oh ya bila nk tutup api, taburkan daun kunyit.
Sedap sangat mkn ngan nasi/nasi impit/ lemang/pulut/pulut kuning/roti. selamat mencuba.


No comments: