Sunday, March 6, 2011

Mee Kari Ala Nyonya

Memang dah lama cari resepi Mee KAri Chinese Style ni. Alih2 jumpa dalam Notes FB Kjee @ Fauziah Samad.




Mee Kari ala Nyonya.
http://dapurkakjee.blogspot.com/2011/02/30-mi-kari-ala-nyonya.html


bahan2nya:
1 cawan rempah kari daging babas
½ cawan cili kering yang telah diblend
8 ulas bawang putih
1 genggam penuh daun kari.
belacan sebesar ibu jari.
4 biji buah keras
½ ekor ayam
kerang
taupok (tahu gorang)
1 cawan pati santan
mi kuning/mi hun
taugeh

cara:
tumbuk bawang putih dengan buah keras dan belacan. kemudian tumis hingga wangi, masukkan cili mesin.
kacau lagi sampai garing. masukkan rempah, daun kari dan kacau rata dan bubuh setengah cawan air.
masak sampai jadi paste.

Nyonya tu suruh tepikan sikit paste ini utk bubuh atas mangkuk masa nak makan nanti.
kjee tak tepikan. tapi guna cili hijau jeruk).
bila paste tu dah wangi, masukkan ayam (setengah ekor) yang telah dipotong bite size.
kacau dan tunggu hingga terbit air ayam tadi. Pastu bubuh air anggaran dua cawan atau lebih ikut suka pekat camner. Bila dh melegak, masukkan santan pekat 1 cawan. Kalo suka bleh bubuh fresh milk ganti santan.

Lepas tu biarlah ia mendidih perlahan hingga terbit minyak.
nyonya tu kata, jangan selalu kacau sebab mi kari nyonya selalunya pecah santan.
tapi kjee ni mana boleh tengok jer kan masakan yang tengah mendidih. tangan mesti gatal nak kacau.
maka selama kjee buat, tak pernah pecah santan.

rasa garamnyer. kalo guna msg blehlah bubuh kalo tak buh gula sikit.
kepekatan kuah sebenarnya ikut suka masing2. ada yg suka kuah pekat, ada yg suka sedang2 dan ada juga suka cair.
adjust air supaya sampai tahap kepekatan kuah yang anda suka.

macam biasa celur mi dan sedikit taugeh dibubuh dlm mangkuk.
ediakan kerang yg telah direbus tanpa air dan dikopek sebagai hiasan.
begitu juga taupok atau tahu goreng yg dipotong nipis dan disusun atas mi yang telah dicurah kuah panas-panas.
Inilah mi kari nyonya.

korang cubalah. memang sedap giler tau. kjee puji sebab bukan resipi ciptaan kjee tapi orang punya.
tapi masa hidang kuah dia mesti panas tahap mengelak gitu. aduh maleh nak citer lah.

kjee ada bagi resipi cili jeruk dalam Notes kjee di FB. rupa2nya ada cara buat cili jeruk tau.
bukan main hentam bubuh air panas jer tau. korang nak tahu,
intailah kat Notes kjee di FB. best giler cili jeruk tu, wa cakap lu.




Layann...memang menepati citarasa.Meletop2 sedapnye.Tak payah susah2 dah cari..bila teringin buleh bikin sendiri..Thank you Kjee

No comments: