Wednesday, November 12, 2008

Lontong





breakfast kita minggu lepas..lontong makan dgn sambal sotong kering..yummy!!

Tahun 2008 ni belum sekalipun menjamah lontong. Malah. masa raya baru ni pun tiada juadah lontong disediakan oleh tuan rumah tempat kami berkunjung. Maklumlah kan, orang Pantai Timur tak pandang lontong2 ni. Macam budak2 lah pulak bila berkunjung ke setiap rumah..mencari kalau2 ada lontong disediakan..Kecewa makcik. Tapi tak pe..makcik buat sendiri je...


Selepas selesai puasa enam, kitapun mulakan projek menghabiskan stok2 belen hari raya. jadi, kita pun clearkan stok nasi impit Nona..Buatlah kuah lontong sikit..jadilah kan..buat lepas kempunan...

Resepi lontong ni kita gunakan resepi dari Blackmore, seorang forumner CARI yg sudi share resepi dia kat sana...Suka sangat dgn resepi ni..bau wangi je. Selepas mencuba kali pertama beberapa tahun lepas..kita follow resepi ni saja..Yang lain dah tak pandang dah..hehehe.....jgn maree


resepi nya...

Kuah Lodeh [blackmore]
(copy paste dari CARI)

Bahan-bahan

kacang panjang dihiris serong
kobis , sengkuang dihiris halus
4 keping tauhu - digoreng
4 keping tempe

Bahan-bahan dikisar

1/2 sudu teh jintan halus
1/2 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh ketumbar
5 batang lada kering
2 inci kunyit hidup
1 biji bawang puteh
1 biji bawang besar
5 sudu makan udang kering...dikisar kering
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar dihiris
santan kotak...garam...serbuk perasa

Cara

tumis lengkuas dan bawang hiris hingga naik aromanya...then masukkan bahan2 yang dikisar tadi...tumis sampai naik minyak then masukkan udang kering...tumis lagi. kalau kering....bley masukkan sedikit air...masukkan sayur2an tadi dan air mengikut sukatan korang...then masukkan santan kotak...ikut seberapa lemak yang korang nak...kalau aku...usually aku use about 2 kotak santan...hehehe......then add in the tempeh...biarkan dia didih kejap...then masukkan garam...serbuk perasa...dah...senang jer...p/s: kalau korang nak cantikkan kuah lodeh nie...what i usually do is..belen2 minyak sambal tumis aku kaut about 2-3 sudu makan dan add it into the lodeh...it gives your lodeh a very nice colour......lagi satu...tahu goreng nie aku tak suka campurkan dalam kuah lodeh...cos nanti kuah lodeh tak bley tahan lama sangat...kalau tahu dia cepat masam...kuah lodeh will be affected..so..slalunya...kalau nak makannya time baru aku campur seberapa banyak tahu yang agak2 kita nak into the lodeh


4 comments:

Asmahani said...

ooo, now i know the trick, jgn campur tauhu dalam lodeh... thanksor the tips..

maisya said...

baru dapat menjenguk dapur Index..kalau tak tu dok kat ruang tamu je...sedapkan lontong blackmore ni...

Pinchesska said...

memang sedap sesungguhnyer sedap kan maisya...wangi pun wangi....makan tak jemu..

Musliha said...

aiseh.. nak coba jugakla..
tuh.. byk nau brg nak buat.. hiksss..