Sunday, November 16, 2008

Mexican Bun aka Coffee Bun

Hari Khamis mencuba buat Mexican Bun aka Coffee Bun. resepi (macam biasalah kannn...) dikutip dari forum CARI . Banyak lagi resepi dari situ yang belum dicuba...dolu2 makcik ni rajin lepak kat CARI..sekarang je macam dah patah sayap...hehehe .Resepi kopipes dari FnR Board CARI okeh..

Petang tu bukan main bersemangat menguli..plap plup plap plup bunyi tepung kena lanyak. Walaupun hari hujan sepanjang hari tapi semangat tak luntur. Lepas dah siap uli..rehatkan doh dalam oven bertutup bersama semangkuk air panas. Lepas Maghrib tu tengok cantik je doh tu bersantai.


Tiba2 abang ipar pulak talipon ajak pergi Pizza Hut..aiseh...DH pulak..dengan selambanye terima jemputan tu .Lepas dah accept baru bagitau kita suruh bersiap nak pergi makan..Aiyaiyai...apalagi..kita pun biarkan roti tu berehat sakan. Balik rumah dah hampir 11.30 malam..Apa lagi..rotiku mengembang tak hengat...besau gedabak lah pulak . cepat2 paipkan topping dan bakau...dah lah skill menopping ni tak de..habis sememeh rupa roti..Takpe..janji ada rupa walaupun sikit...LOL


Abaikan saja ye kalau rupa roti tu tak mengguda langsung...rasa tetap ada...hahaha..pujuk lah diri sendiri. Sekurang2 nya lepas lah breakfast esoknya..makan mexican bun cicah sama kopi dan teh tarik...yeehaa!!

Resepi kopipes dari FnR Board CARI okeh..

MEXICAN BUN [hanieliza]
ehsan Pn. n00r dari USA
Make 16 buns


SWEET DOUGH
260 ml cold water
1 egg
50 gm butter
1 tsp salt
500 gm sifted bread flour
100 gm castor sugar
4 tsp instant yeast


Method


1. Masukkan semua baha dalam mesin penguli [gunakan besi hook] dan uli selama 25 minit untuk memnjadikan adunan kental dan licin.
2. Rehatkan dalam suhu bilik untuk menjadikan adunan 2 kali ganda selama lebih kurang 1 jam.Nota: Tempat yg paling sesuai ialah dalam oven [jgn ON kan suis] dan masukkan 2 cawan air panas untuk menghasilkan udara panas.
3.Selepas naik tumbuk adunan dan bahagikan adunan setiap satu 60 gm.
4. Masukkan butter dan kismis dan pastikan bulat supaya mbetter tidak terkeluar dari doh.
5. Letakkan doh atas baking tray yg telah disapukan majerin atau lapikkan dengan baking paper atau aluminium foil untuk mengelakkan bas bun mudah hangit.
6. Biarkan lagi dalam 45 minit.7. Masukkan filling cream dalam pelastik beg yg diguntingkan bucunya dan squeezekan cream onto the bun in spiral pattern.
8. Biar dalam suhu 180'C selama 12 - 15 minit


FILLING


150 gm butter – softened
100 gm raisin

MEXICAN CREAM


100 gm sifted cake flour / low-protein flour
100 gm butter
100 gm castor sugar
2 eggs
4-5 tbsp almond flakes (optional)


Method:


Put all ingredients (except the almond flakes) in a mixing bowl and blend well. Make the cream just before used.TIP: From the time the dough is placed inside the oven, the baking time must be monitored in order to avoid burning the buns. To prevent further darkening of the buns, the oven heat can be turned off when surface of buns turn golden brown, but do continue to leave the buns inside the oven until the stipulated time.HAPPY BAKING

Notes...dlm resepi ni tak de tulis serbuk kopi kan..kita tambah dalam 1 sudubesar serbuk nescafe. Sebab masa baca lain2 resepi mexican bun ni..ada yang letak serbuk nescafe..kemudian, bila dah selesai bakar, biar dulu roti dalam oven ek..kalau tergesa2 bawa keluar..roti shrink..mengempis tak hengat...kita dah TERkena..

2 comments:

Musliha said...

ahkak index..
resepinya please..
nak coba nih..

Pinchesska said...

ok..nanti edit