Sunday, November 23, 2008

Roti Putihku..... tak menjadi..

Ini cubaan yang entah ke berapa kali . Semenjak teman di FnR - Encik Niceghost sibuk promosikan roti benggali menggunakan tepung gandum, dah banyak kali cuba buat sendiri...dan dah banyak kali juga lah kantoi....keras,penyek,tak putih, peroi..semua ada...Rasanya belum ada sekalipun yang turns out perfect..

Jadi, hari Jumaat lepas cuba sekali lagi. Kali ini menggunakan resepi dari Amy Beh ( CyberKuali) . Tapikan, tak boleh salahkan resepi jugak..sebabnya kita derhaka kat resepi tu..LOL. Resepi suruh guna high protein flour, kita guna tepung gandum je..Tak tulis pun letak bread improver..kita letak juga sesudu teh..habih..camno roti tak berongga rongga besau macam sponge ...





Inilah rupa roti putih sponge tuh..Ini potong masa panas2..makan begitu sahaja pun sedap..( puji diri sendiri nih). Baki yang setengah lagi sudahnya menjadi crouton..selesai satu bab..LOL. Akan ku cuba lagi membuat roti sehingga berjaya...


2 comments:

Musliha said...

owh.. sakan ok..
takpa.. cuba di masa hadapan..
saya follower setia..
wakakakakak..

Pinchesska said...

hehehe..semangatku belum pudar...cuma ongkos je makin pudar...wakakaka